Materiały dla mediów

Zapraszamy do odwiedzenia Biura prasowego Spomlek:

 

http://media.spomlek.pl

 

 

Historia SM SPOMLEK liczy ponad 100 lat. Protoplastą Spółdzielni była włościańska (chłopska) spółka mleczarska, założona w 1909 r. w Woli Skromowskiej. Było to pierwsze tego rodzaju przedsięwzięcie w zaborze rosyjskim. W różnych formach jest kontynuowane do dziś – obecnie funkcjonuje jako należący do SPOMLEK-u punkt skupu mleka. Natomiast pierwszy zakład w Radzyniu Podlaskim powstał jeszcze w latach 30. XX wieku.
Dzisiejsza spółdzielnia jest jednym z największych w Polsce producentów serów dojrzewających – liderem w kategorii serów szlachetnych. Najnowocześniejsze w kraju wyposażenie łączy z tradycyjnymi metodami produkcji i unikalnymi recepturami, opracowanymi przez radzyńskich serowarów. Tworzą oni niezwykle doświadczoną kadrę (najmłodszy z nich pracuje w branży od 20 lat), jednocześnie otwartą na zmiany i nieustannie poszukującą nowych smaków. Systematycznie wprowadzają na nasz rynek kolejne gatunki sera – to SPOMLEK stworzył pierwszy polski ser z dziurami (Radamer) oraz pierwszy polski ser długodojrzewający (Bursztyn). Poza serem żółtym, SM Spomlek wytwarza też artykuły proszkowane (m.in. mleko i serwatka) i masło.

Ze SPOMLEK-iem silnie związanych jest kilka tysięcy osób – ponad 2 000 członków spółdzielni oraz ich rodziny. Spółdzielcy są jednocześnie właścicielami przedsiębiorstwa i dostawcami mleka lub pracownikami. Dzięki temu mają większy wpływ na działalność firmy, co tworzy bliskie i długotrwałe relacje z kluczowymi dla jej funkcjonowania partnerami.