O nas

Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek jest firmą tworzoną przez ludzi z pasją, którzy nie tylko dbają o najwyższą jakość produktów, usług i surowca, ale także biorą aktywny i twórczy udział w tworzeniu wspólnej firmy. Priorytetem naszych działań jest Klient oraz jego satysfakcja z naszych produktów i współpracy. Dla naszych specjalistów nie ma rzeczy niemożliwych – połączenie nowoczesnych technologii z doświadczeniem, wiedzą i zaangażowaniem ludzi sprawia,     że chętnie podejmujemy się najtrudniejszych wyzwań ze strony naszych Klientów.

Bliskie relacje z Klientami oraz nieustanne wychodzenia naprzeciw ich potrzebom zaowocowały stworzeniem nowych – przełomowych na polskim rynku produktów. Jako pierwsi w Polsce wyprodukowaliśmy sery Radamer
i Bursztyn, które podbiły serca konsumentów nie tylko w kraju ale i na całym świecie. Nowością jest ser Rubin, który od 2009 roku powoli zyskuje coraz większe uznanie konsumentów. SM Spomlek eksportuje swoje wyroby na prawie wszystkie kontynenty.

Wysoka jakość naszych produktów znajduje potwierdzenie nie tylko w postaci nagród i medali przyznawanych przez krajowe i międzynarodowe  organizacje, ale głównie w długoletniej współpracy z najbardziej wymagającymi Klientami na całym świecie.

Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek łączy cztery zakłady produkcyjne – w Radzyniu Podlaskim, Parczewie, Młynarach /Oddział Elbląg/ oraz Chojnicach.
Pierwszy z nich oprócz serów sprzedawanych pod marką Serenada i Old Poland, produkuje także proszki mleczne i masło. W Parczewie produkowane są wyłącznie sery: Salami, Rolada Podlaska,  także te wędzone w sposób tradycyjny tj. dymem z palenia prawdziwym drewnem. Zakład produkcyjny Młynary /Oddział Elbląg/ skupia się na produkcji sera w formie eurobloków (Radamer), które również są sprzedawane pod marką Serenada. Produkcja sera w tej formie, jest możliwa dzięki zainwestowaniu przez SM Spomlek w nowoczesną, zautomatyzowaną linię serowarską zakupiona w 2010 roku po przyłączeniu elbląskiej mleczarni. Chojnicki zakład, natomiast specjalizuje się w produkcji sera salami, w której to posiada wieloletnie tradycje. Poza tym Chojnice są też ważnym producentem masła.