Superior Taste Award za wybitny smak dla Radamera
Nagrody Superior Taste Award przyznawane są od 2005 roku przez International Taste & Quality Institute - iTQi (Międzynarodowy Instytut Smaku i Jakości). Oficjalne ogłoszenie wyników i wręczenie nagród odbyło się 26 maja w Brukseli.
O wyborze najlepszych produktów spożywczych decydowało 120 jurorów - liderów w dziedzinie smaku z najbardziej prestiżowych stowarzyszeń kulinarnych, znanych, cenionych szefów kuchni i sommelierów z całego świata. Wśród nagrodzonych, krajowych produktów znalazły się Łużyckie Praliny, piwo Harnaś Mocne i wody mineralne: Piwniczanka Niegazowana, Polskie Zdroje Cisowianka, a także wódka: Stock Polska.
Cenną wskazówką dla producentów konkursowych produktów jest poufny wykres analizy sensorycznej oraz opcjonalny raport zawierający komentarze i sugestie opracowywany przez iTQi (Międzynarodowy Instytut Smaku i Jakości). Raport zawiera uwagi na temat każdego z kryteriów poznawczych (pierwsze wrażenie, wygląd, aromat, konsystencja, smak, zapach...) oraz, gdy trzeba, propozycje ulepszeń produktu.
The International Taste & Quality Institute, iTQi (Międzynarodowy Instytut Smaku i Jakości), w Brukseli, jest niezależną organizacją opierającą się na Szefach Kuchni i Sommelierach, której celem jest kosztowanie, nagradzanie oraz promowanie żywności oraz napojów przeznaczonych dla konsumentów.
Znak Superior Taste Award jest potężnym narzędziem marketingowym informującym o wysokiej jakości odznaczanych produktów i wiarygodnym komunikatem dotyczącym smaku dla klientów rynku krajowego i zagranicznego ponieważ o wyborze najlepszych produktów decydują szefowie kuchni i sommelierzy.