Mleczny - Zielone Mleko

Dojrzewający ser typu holenderskiego o delikatnym mlecznym smaku. Nie zawiera barwników i konserwantów.

Ser Mleczny- Zielone Mleko był przedmiotem operacji Zielone Mleko, podczas której opracowano ser dojrzewający o unikalnym składzie chemicznym i podwyższonych walorach odżywczych (efektywnie wzbogaconych w wielonienasycony kwas tłuszczowy α-linolenowy (z grupy omega-3), witaminę E, β-karoten oraz charakteryzujących się korzystnym z punktu widzenia zdrowia człowieka stosunkiem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-6 do omega-3. Końcowym efektem działań podjętych w projekcie jest produkcja wysokiej jakości sera dojrzewającego - ser Mleczny, cechującego się właściwościami prozdrowotnymi

Surowcem wyjściowym do produkcji sera Mlecznego jest mleko o wysokiej wartości biologicznej pozyskiwane od krów żywionych dawkami z dominującym udziałem traw, wzbogaconych koniczynami i ziołami. W projekcie Zielone Mleko zastosowany został innowacyjny w polskich warunkach model wypasu dostosowany do potrzeb behawioralnych krów.  Dodatkowo opracowano zalecenia agrotechniczne dla gospodarstw rolnych dotyczące udoskonalenia efektywności użytkowania użytków zielonych poprzez wsiewy dedykowanych na rzecz projektu mieszanek traw z koniczynami i ziołami, a w przypadku trwałych użytków zielonych również zabiegów koszenia i zbioru roślin. Na dalszym etapie produkcyjnym została poczyniona inwestycja w postaci linii technologicznej do produkcji serów dojrzewających o podwyższonych walorach odżywczych. Inwestycja ta pozwoliła na ograniczenie strat składników mleka w trakcie procesu produkcyjnego (w tym tłuszczu) co ma pośredni wpływ na kształtowanie się zawartości w serach poszczególnych kwasów tłuszczowych, w tym  z grup omega-3 i omega-6.

Wyniki przedstawiające podwyższone walory odżywcze sera Mlecznego:

 

 

 

Ser Mleczny zamieni każdy posiłek w zdrową przygodę pełną odżywczych składników dla całej rodziny. Jest odpowiedni nie tylko dla wegetarian – nie zawiera glutenu oraz laktozy, dlatego doskonale smakuje jako pełnowartościowy dodatek do kanapek i sałatek oraz jako przekąska.

Pobierz: