Kontrola Jakości w Skupie Mleka

27.09.2010

Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek informuje o obowiązujących procedurach kontroli skupowanego mleka:

  • Przed rozpoczęciem udoju, dostawca zobowiązany jest do przeprowadzenia testu mleka na obecność komórek somatycznych testem TOK. Badaniem tym muszą zostać objęte wszystkie krowy w stadzie. Ponadto dostawca sprawdza na przeddzajaczu cechy organoleptyczne mleka: barwę, konsystencję, zapach. W przypadku zaobserwowania nieprawidłowości u któregoś ze zwierząt, należy wyłączyć je do oddzielnego udoju. Pozyskane w ten sposób mleko nie może zostać przekazane do spółdzielni. Prawidłowa higiena udoju poprzez zastosowanie środków do mycia i dezynfekcji strzyków minimalizuje możliwość zanieczyszczenia drobnoustrojami znajdującymi się w środowisku zewnętrznym. Szybkie schłodzenie mleka zapobiega rozwojowi niekorzystnej flory bakteryjnej.
  • W trakcie odbioru mleka przez cysterny SM Spomlek, pobierane są próbki mleka. Jest to proces w pełni zautomatyzowany i anonimowy, na który wpływu nie mają ani kierowcy, ani dostawcy. Wszystkie próby mleka są oznaczone kodem kreskowym w sposób uniemożliwiający zafałszowanie wyniku. Zastosowanie metody kropelkowej gwarantuje, że do probówki trafią próbki mleka z całej partii, która została wstępnie zakwalifikowana jako spełniająca kryteria jakości.  
  • Mleko surowe jest badane przed przyjęciem na zakład zgodnie z obowiązującymi w UE przepisami (Rozporządzenie 853/2004) oraz Polską Normą PN-A-86002:1999 (Mleko surowe do skupu - Wymagania i  badania). Mleko nie spełniające kryteriów jest zablokowane i trafia do utylizacji.
  • Próbki dostarczone przez kierowców badane są w skupowym Laboratorium Oceny Surowca z użyciem nowoczesnej aparatury. Dopiero tam następuje ich odkodowanie, pozwalające określić miejsce ich pobrania. W przypadku stwierdzenia nieprawidłowości podejmowane są działania określone stosownymi przepisami: od powiadomienia powiatowego lekarza weterynarii do utylizacji mleka włącznie. Powiadomienie jest każdorazowo przekazywane do dostawcy, z którego gospodarstwa pochodził  niespełniający norm surowiec.