Nauczyliśmy, jak zrobić własny ser

01.10.2013

Dziennikarze i blogerzy wzięli udział w warsztatach serowych w Akademii Kulinarnej w Warszawie. Pod okiem najlepszych serowarów z SM Spomlek, w ciągu niespełna czterech godzin, zrobili sery.

Dziennikarze i blogerzy wzięli udział w warsztatach serowych w Akademii Kulinarnej w Warszawie. Pod okiem najlepszych serowarów z SM Spomlek, w ciągu niespełna czterech godzin, zrobili sery.

Celem warsztatów było zapoznanie dziennikarzy z nową marką SM Spomlek „Sery z Radzynia Podlaskiego” – serowe krążki z przyprawami i ziołami tj. czosnek niedźwiedzi, imbir, czarnuszka czy kozieradka. Ważną rzeczą było zaprezentowanie produkcji sera w warunkach domowych. 
Jeżeli chodzi o sery, to od dawna zainteresowaniem konsumentów cieszyły się wyroby serowarów zagrodowych (np. z Korycina i Wiżajn). Ich smaki nawiązywały bowiem do serów produkowanych w odległych czasach. Serowarzy-amatorzy chętnie sięgali po dodatki ziołowe np. kminek czy kozieradkę. Wprowadzona przez Spółdzielczą Mleczarnię Spomlek nowa marka „Sery z Radzynia Podlaskiego” nawiązuje do tych tradycji, ale jednocześnie proponuje smaki bardziej egzotyczne. Prosty i łagodny smak goudy doskonale komponuje się ze zdecydowanymi w aromacie składnikami. Spomlek przygotował propozycję pięciu nowatorskich połączeń sera z ziołami i przyprawami, zarówno z Europy, jak i Bliskiego oraz Dalekiego Wschodu. Dzięki temu doskonale sprawdzają się w roli przystawki czy przekąski w trakcie przyjęć.

- Nowe warianty smakowe przygotowaliśmy w odpowiedzi na liczne zapytania konsumentów odnośnie serów z dodatkiem ziół. Wielu z nich wspominało niepowtarzalne smaki z dzieciństwa, do których chcieli wrócić po latach. Nasza niewielka, eksperymentalna serownia umożliwiła nam poszukiwania smaków m.in. z wykorzystaniem różnorodnych ziół i przypraw. Efekty przerosły nasze oczekiwania. Mam nadzieję, że nowe sery nie tylko przypadną do gustu naszym konsumentom, ale również zachęcą ich do tworzenia własnych, domowych wyrobów serowarskich. – mówi Wojciech Styś, główny serowar Spółdzielczej Mleczarni Spomlek. „Sery z Radzynia Podlaskiego” dostępne są już w sklepach w całej Polsce.

Nowa marka „Sery z Radzynia Podlaskiego” obejmuje następujące warianty smakowe:

Gouda z imbirem – pochodzący z Malezji imbir kojarzony jest głównie z sushi. Jednak jego silny, odświeżający aromat i lekko palący smak doskonale komponuje się z łagodnym smakiem goudy. Dzięki dużej ilości olejków eterycznych zawartych w imbirze stanowi doskonałe uzupełnienie diety w trakcie przeziębień.

Gouda z ziołami i pomidorami – klasyczne połączenie smaków rodem ze słonecznej Italii. Dojrzałe pomidory oraz starannie dobrana kompozycja ziół sprawiają, że ser zyskuje wyjątkowy aromat. Ponadto dzięki czerwonej barwie stanowi oryginalny dodatek do niemal każdej sałatki.

Gouda z czarnuszką – czarnuszka od wieków wykorzystywana jest przy wypiekaniu chleba. Dziś jej delikatna goryczkowa nuta doskonale komponuje się z łagodną goudą. 

Gouda z kozieradką – kozieradka to zioło popularne w kuchni hinduskiej, tajlandzkiej oraz w krajach Bliskiego Wschodu. Oprócz wyrazistego smaku wyróżnia się bogactwem witamin i przeciwutleniaczy. 
 

Gouda z czosnkiem niedźwiedzim – czosnek znany jest nie tylko ze swoich walorów smakowych, ale także właściwości leczniczych. Jego zdecydowany aromat sprawia, że wykorzystywany jest w kuchni na całym świecie. W połączeniu z klasycznym smakiem goudy daje zaskakujący efekt. Z powodzeniem można wykorzystywać go jako przystawkę czy też jako dodatek do zup i sałatek.

Sery z Radzynia Podlaskiego" znajdą Państwo w zakładce produkty oraz Centrum Prasowe.