"Old Poland" wśród nieskończonych form mleka

06.06.2011

Ogólnopolski Festiwal Nieskończonych Form Mleka "Czas Dobrego Sera" jest nowym wydarzeniem w kalendarzu polskich imprez kulinarnych. Na tak ogromnym wydarzeniu nie mogło zabraknąć również serów „Old Poland”, które zachwycały odwiedzających targi różnorodnością smaków.

Pierwsza edycja odbyła się w dniach 3-5 czerwca na dziedzińcu zamku biskupów warmińskich, należącego do najcenniejszych zabytków kultury gotyckiej w Polsce. Zgromadzeni goście mieli okazję przekonać się jak smakują twarogi, oscypki, oryginalna mozzarella, polskie sery zagrodowe oraz wiele innych, których nie ma w sklepach i których z pewnością nigdy nie mieliśmy okazji wcześniej skosztować.

Trzydniowy festiwal naszpikowany był wydarzeniami o wyjątkowych walorach edukacyjnych i kulinarnych. Na piątkowe popołudnie organizatorzy zaplanowali serię warsztatów na temat serowarnictwa, prowadzonych przez autorytety z Polski i Włoch. Znawcy serów opowiadali co znaczy dobry ser i dlaczego warto je produkować. Prezes SM Spomlek, Edward Bajko opowiedział na przykładzie marki serów „Old Poland”, czy Polska dojrzała do sera. W sobotę i niedzielę odbyła się degustacja i sprzedaż serów na festiwalowych stoiskach.

Jednocześnie odbyły się degustacje niepasteryzowanych piw oraz win rekomendowanych przez przewodnik "Slow Wine". Dużym zainteresowaniem cieszyły się pokazy wytwarzania twarogu, oscypka oraz mozzarelli.