Old Poland wśród tradycyjnych smaków

13.09.2011

Tematem przewodnim tegorocznego, III Europejskiego Festiwalu Smaku w Lublinie, który odbył się w dniach 9-11 września, była zapomniana dziś kuchnia staropolska. Na tak obfitującej w smaki imprezie nie mogło zabraknąć marki serów dojrzewających Old Poland.

W ramach programu Festiwalu na Rynku odbyło się wiele koncertów. Na scenie zagrali np. charyzmatyczna Franki de Mille (występ odbył się pod patronatem Trójki) i zespół DAGADANA. Na Festiwalu nie mogła zabraknąć atrakcji dla najmłodszych gości. Teatr pt. „Akademia Niezwykłych Umiejętności. Gdzie jest smak?”, zamieniały gotowanie w radosną zabawę dla dzieci. Festiwal to także ciekawe konkursy kulinarne, np. „Smaki Lubelszczyzny 2011, Co jadł król Jan III Sobieski!”, w ramach którego kucharze lubelskich restauracji odtwarzali przysmaki kuchni staropolskiej, tzn. gotowali potrawy według receptur z najstarszej polskiej książki kucharskiej "Compendium fercculorum". Na stoły powędrowały gęś z czosnkiem, barszcz królewski, pasztet francuski gorący mięśny, czy naleśniki migdałowe z ryżem. Lubelska publiczność miała okazję spróbować wędlin i innych przysmaków z Litwy i różnych stron naszego kraju, pierogów z farszem z grzybami, soczewicą, ruskie, a nawet z tuńczykiem. Prawda, że brzmi smacznie? W sobotni wieczór, po staropolskiej uczcie, miało miejsce święto nalewek i warsztaty Polskiej Akademii Nalewek z udziałem Waldemara Sulisza, zwanego Ojcem polskich nalewek. Tegoroczny Festiwal zakończył występ Stana Borysa, który obchodził 70 urodziny i benefis 50-lecia pracy artystycznej. Stan Borys wystąpił wraz z zespołem "Imię jego 44". Koncert wkrótce będzie relacjonowany w TVP2.

Więcej:  http://www.europejskifestiwalsmaku.pl/galeria