Serowy Król ze Spomleku

16.09.2016

Sery z Radzynia Podlaskiego zyskały prestiżową nagrodę konsumentów - miano SEROWEGO KRÓLA podczas Ogólnopolskiego Święta Sera – Festiwalu Serów i Twarogów Polskiego Mleczarstwa w Olsztynie.

Przedstawiciele naszej spółdzielni przywieźli z Olsztyna aż trzy prestiżowe nagrody. Hitem serowym ocenione zostały sery marki SERENADA, Sery z Radzynia Podlaskiego otrzymały miano SEROWEGO KRÓLA. Nagrodą szczególną tegorocznego Ogólnopolskiego Święta Sera był Puchar Prezesa Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich Waldemara Brosia przyznany naszej firmie za najwyższą jakość serów długodojrzewających SKARBY SEROWARA (Bursztyn, Rubin, Szafir). Jest to, kolejny sukces naszej spółdzielni w tak znamienitych konkursach.

Głównym celem festiwalu jest ukazanie konsumentom najwyższej jakości oraz wartości odżywczej serów i twarogów produkowanych przez krajowy przemysł mleczarski.W programie 2-dniowej imprezy przewidziano stoiska eksperckie, na których konsumenci mogli skorzystać z porad znawców tematu. Zostały przygotowane pokazy techniczno-laboratoryjne, a także konkurs marki Serenada, w którym były do wygrania  upominki szkolne.

Organizatorem święta sera jest Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. Olsztyn jest kolebką serowarstwa. W kortowskiej uczelni wykształcono ponad 80% kadr pracujących w mleczarstwie. Kortowscy naukowcy opracowali receptury połowy serów twardych i większości twarogów znajdujących się na polskim handlu. To w Olsztynie i Barczewie pracuje kilka znanych na świecie firm produkujących światowej klasy aparaturę dla przemysłu mleczarskiego.