Sukcesy marki Old Poland na World Cheese Awards

02.03.2011

Sery marki Old Poland  – Bursztyn oraz Grand Radamer zdobyły w swoich kategoriach brązowe medale podczas wyborów najlepszego sera świata – World Cheese Awards. Jest to jedna z najważniejszych imprez serowych.

Nagrody potwierdzają, że są to wciąż bezkonkurencyjne na polskim rynku produkty i czołówka w świecie serów. Produkowany od blisko 20 lat w Radzyniu Podlaskim Radamer już długi czas utrzymuje swoją pozycję na rodzimym rynku, będąc także polskim faworytem na międzynarodowych imprezach branżowych. Jest on dowodem na to, że warto pracować nad nowymi projektami, poszukiwać świeżych receptur, mogących zaskoczyć rynek. Zdobyte wyróżnienia to nie tylko nagrodzenie ciężkiej pracy serowarów, ale również motywacja do dalszych sukcesów.

- Cieszymy się zdobytymi medalami, ale jednocześnie nie czujemy się gorsi od najlepszych i wkrótce udowodnimy, że nasze sery zasługują na najwyższe laury. Chcemy pojechać tam za rok i zdobyć złoto – mówi Wojciech Styś, główny serowar Spółdzielczej Mleczarni Spomlek.

Główna nagroda „Najlepszego sera świata” została przyznana brytyjskiemu pleśniowemu serowi "Cornish Blue". Do tegorocznego konkursu zostało zarejestrowanych ok. 2,5 tys. rodzajów sera. Ich porcje przywiezione z całego świata i wystawione na stoiskach wspólnie ważyły ok. 40 ton. Oceniane były przez cały dzień przez jury złożone z 150 ekspertów z 34 krajów. Impreza przyciągnęła do Birmingham tłumy odwiedzających. W ciągu 4 dni trwania BBC Good Food Show, sera z różnych zakątków świata smakowało ok. 100 000 osób.