Szafir i Rubin wyborem ekspertów

17.05.2013

SM Spomlek po raz kolejny potwierdził swoja pozycję lidera w branży serowarskiej. Ser Szafir z gamy serów Old Poland, został nagrodzony tytułem „Produkt Mleczny Roku 2013” podczas XXIV Krajowej Oceny Serów i Twarogów.

Natomiast w kategorii serów dojrzewających powyżej 3 miesięcy triumfował doskonały Rubin, który w poprzedniej edycji konkursu poświęconej serom został ogłoszony produktem roku 2010.

Szafir jest trzecim, po Bursztynie i Rubinie serem długodojrzewającym w marce Old Poland. Receptura sera Szafir została opracowana w 2011 roku przez serowarów z SM Spomlek w Radzyniu Podlaskim. Swój unikalny smak i zapach zawdzięcza zastosowaniu w procesie warzenia drożdży winnych oraz czteromiesięcznemu okresowi dojrzewania w pieczołowicie dobranych warunkach i ręcznej pielęgnacji każdego kręgu.                                                                                             

- To wielkie wyróżnienie dla Spomleku, że dwa nasze sery zwyciężyły w najważniejszym dla branży konkursie. Jest to bardzo silna motywacja dla wszystkich osób odpowiedzialnych za jakość naszych serów – mówi Wojciech Styś, główny serowar SM Spomlek. – Tworzenie nowych serów to nie tylko nasza praca, ale też wielka pasja. Szafir, który otrzymał tytuł Produktu Mlecznego Roku, jest zupełnie nowatorskim pomysłem, w którego recepturze zawarte są drożdże winne. Już wkrótce zaprezentujemy konsumentom kolejne nowości, które również będą dla nich sporym zaskoczeniem.

Krajowa Ocena Serów i Twarogów, organizowana przez Krajowe Stowarzyszenie Mleczarzy, jest prestiżowym przeglądem najlepszych produktów powstających w polskich mleczarniach. W tegorocznej edycji konkurowano w 11 kategoriach, wśród których znalazły się m.in.: sery szwajcarskie, szwajcarsko – holenderskie, pleśniowe, dojrzewające powyżej 3 miesięcy, twarogowe ziarniste oraz twarogowe homogenizowane. Zgłoszone produkty były oceniane przez pięć zespołów arbitrów, skupiających serowarskich praktyków. W każdym zespole zasiadał członek Komisji Superarbitrów, której przewodniczył prof. dr hab. Bogusław Staniewski. XXIV Krajowa Ocena Serów i Twarogów odbyła się w dniach 13-16 maja w Białowieży.