Wspieramy studentów

28.10.2020

Mleczarnia Spomlek, producent serów żółtych Serenada i Skarby Serowara corocznie inwestuje kapitał w studentów. Wsparcie kierowane jest do członków spółdzielni i ich dzieci, którzy kształcą się na kierunkach związanych z rolnictwem lub przetwórstwem żywności.

- Kapitały firmy buduje się nie tylko poprzez wypracowane zyski, ale również poprzez inwestycję w młodych. Dzieci i młodzież to przyszłość naszych gospodarstw rolnych oraz zakładów. To oni za kilka lat zastąpią nas w pracy, będą rozwijać gospodarstwa i działać na rzecz mleczarni. Nasza firma wspiera studentów ale również młodzież techniku przetwórstwa mleczarskiego w Woli Osowińskiej, powiat radzyński. Stypendia na pewno będą dla nich wsparciem finansowym i pomogą im realizować pasje i marzenia – mówi Edward Bajko, Prezes SM Spomlek.

O wsparcie finansowe, podobnie jak w ubiegłych latach, mogły ubiegać się dzieci członków spółdzielni, których średnia ocen ze studiów za poprzedni rok nie była niższa niż 4,00. Dodatkowe kryterium stanowią osiągnięcia na polu naukowym, artystycznym i sportowym oraz działalność społeczna, np. wolontariat lub członkostwo w organizacjach pozarządowych.

W tym roku stypendia przyznane zostały czwórce studentów, którzy otrzymają po 500 zł miesięcznie.

Tegoroczni stypendyści:

Beata Fijałkowska z Parczewa (woj.lubelskie), studentka technologii żywności i żywienia człowieka na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie,

Monika Michalak z Krokowa (woj. warmińsko-mazurskie), studentka bioinżynierii produkcji i żywności na Uniwersytecie Warmińsko-Mazurskim w Olsztynie,

Anna Szut z Bujnowa (woj. podlaskie), studentka zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie,

Eryk Kocko z Wors (woj. lubelskie), student zootechniki na Uniwersytecie Przyrodniczo-Humanistycznym w Siedlcach.