Złoty medal dla Bursztyna

04.11.2015

Ser Burszty podczas IV Forum Technologii Serowarskich otrzymał Złoty Medal w kategorii "Ser na deskę". Zachwycił oceniających unikalnym smakiem i aromatem, który zawdzięcza specjalnej recepturze i okresowi dojrzewania.

W dniach 28-30 października w Licheniu  odbyło się IV Międzynarodowe Forum Technologii Serowarskich. Podzielone zostało na pięć bloków tematycznych skupiających się wokół zagadnień związanych z jakością i bezpieczeństwem produkcji serów i twarogów oraz innowacjami technologicznymi stosowanymi w zakładach mleczarskich.  Uczestnicy mieli możliwość wysłuchania ciekawych referatów opartych przede wszystkim na doświadczeniach i praktyce, a także odwiedzić OSM Lazur z Nowych Skalmierzyc. Ważnym punktem Forum była Gala Konsumenckiego Konkursu Sera Szefów Kuchni 2015. W konkursie brał również udział  ser Bursztyn, który w kategorii  „Sery na deskę” okazał się znakomity zdobywając  Złoty Medal. Nagrodę podczas Gali odebrał Prezes Zarządu Edward Bajko.

 Konsumencki Konkurs Sera Szefów Kuchni 2015  zorganizowany został 10 października 2015 roku w Warszawie.  Do konkursu zgłoszono 96 produktów, a oceny dokonało 10 sędziów ze Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.  Oceniane przez sędziów produkty zostały zakodowane przez co nie mogli sugerować się marką ani firmą,  z której dany produkt pochodził. Sędziowie dokonali bardzo wnikliwej i rzetelnej oceny. Wszystkie prezentowane w konkursie produkty były najwyższej jakości i odznaczające się wysokim standardem. Podczas Gali przedstawiciel Zarządu Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni Tomasz Gawarzyńki  powiedział, że wszystkie produkty, które znalazły się na podium są wyjątkowe i będą rekomendowane przez nich wśród swoich najbliższych i  konsumentów. Obserwatorem merytorycznym konkursu był prof. Antoni Pluta ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie wielokrotny uczestnik Forum Serowarskiego.

Oceniane produkty były w następujących kategoriach:

  1. Ser do pizzy
  2. Ser topiony
  3. Ser do smarowania
  4. Ser do sałatki
  5. Ser na deser
  6. Ser do wypieków
  7. Ser wędzony
  8. Ser na kanapkę
  9. Twaróg świeży
  10. Ser na deskę

Ser Bursztyn produkowany w naszej spółdzielni okazał się znakomity w kategorii „Ser na deskę” zdobywając Złoty Medal konkursu. Nagrodę podczas uroczystej Gali odebrał Prezes Zarządu Edward Bajko. To kolejna nagroda dla jakże wspaniałego produktu pochodzącego z naszej mleczarni.